DIRECȚIA NOASTRĂ POLITICĂ

DIRECȚIA NOASTRĂ POLITICĂ

Partidul Social Democrat își propune o nouă direcție politică pentru anii care urmează și lansează în dezbaterea publică nevoia unei noi viziuni pentru dezvoltarea României. Societatea românească are un potențial enorm, dar pentru a atinge acest orizont, este nevoie de o schimbare de paradigmă care să permită fiecărui român să întrevadă un viitor mai bun în România.

În acest context, social democrații români doresc să devină forța politică a progresului, capabilă să îmbine creșterea economică cu dezvoltarea echitabilă a României. Prea mult timp românii s-au lăsat divizați de o dreaptă politică fără o viziune reală pentru țară. Pentru partidele politice de dreapta, România este împărțită între privat și public, între oraș și sat, între cei cu resurse și cei fără, ca și cum trebuie să existe mereu un conflict în interiorul societății românești. Partidul Social Democrat respinge acest fel de a face politică și promovează consensul și colaborarea între diferitele părți ale societății pentru a clădi o Românie prosperă pentru toți.

Pentru o societate echitabilă, este nevoie de intervenția statului. Forțele pieței funcționează doar până la un punct și pot fi manipulate de cei care au prea multe resurse și prea multă putere. Atunci când dialogul social nu funcționează, statul trebuie să intervină pentru a asigura angajaților din sistemul public și privat veniturile necesare unui trai decent în România. Prea mulți români trăiesc de pe o zi pe alta, chiar dacă sunt angajați. Viziunea Partidului Social Democrat prevede creșteri sustenabile de venituri pentru bunăstarea românilor. Susținem nevoia ca munca prestată să fie recompensată echitabil pentru a asigura un trai decent tuturor. Partidul Social Democrat va susține introducerea salariului minim în Uniunea Europeană ca mecanism de justiție socială la nivel național și european.

În același timp, pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă, Partidul Social Democrat înțelege nevoia creșterii investițiilor publice în dezvoltarea infrastructurii, dar și sprijinirea activă a antreprenoriatului. Este nevoie ca România să treacă printr-un proces de modernizare. Acest lucru presupune dezvoltarea rețelei de transport, modernizarea școlilor și spitalelor, îmbunătățirea serviciilor publice și sociale, dar și stimularea inițiativei private. Susținem în acest sens nevoia unui nou pact social pentru dezvoltarea Românieiun parteneriat între sistemul public și privat pentru promovarea acelor soluții care pot asigura o creștere sustenabilă pentru țara noastră.

Dar relansarea economică a României nu se poate face atunci când aproape jumătate din țară este afectată de sărăcie. Persoane în vârstă care sunt abandonate în singurătate, copii care părăsesc prea devreme școala sau care au părinții în străinătate, tineri fără profesie sau persoanele de peste 50 de ani care nu își găsesc un loc de muncă, familii care trăiesc în zone izolate sau la marginea orașelor, sunt doar o parte dintre categoriile care și-au pierdut speranța în ziua de mâine. Numărul lor crește pe măsură ce dreapta ne împinge să ignorăm fenomenele care au condus la aceste noi realități. Partidul Social Democrat dorește să vorbească deschis despre aceste subiecte ignorate de prea mult timp și să îi reprezinte pe cei mulți cu scopul de a reda României întregul său potențial. Fiecare om ajutat să treacă peste greutăți, fiecare tânăr care își vede viitorul în țară, este un plus pentru România.

Prea mulți români au plecat din țară în ultimii ani. Unii au plecat pentru noi oportunități, alții au plecat pentru că nu aveau altă opțiune. Suntem partidul care a dus România spre NATO și Uniunea Europeană, suntem cei care au adus aceste noi libertăți și drepturi pentru români. Dar proiectul nostru a fost mereu ca noile oportunități facilitate de apartenența la familia euroatlantică să devină șanse pentru dezvoltarea României. Avem datoria de a încerca să le oferim celor care au plecat alternativa reîntoarcerii acasă, dar și să construim noi legături între ei și țară pentru a-și menține identitatea românească. Partidul Social Democrat dorește să fie mai convingător în relația cu românii din diaspora și își propune să lucreze în parteneriat cu aceștia pentru construcția unei Românii prospere.

În acest context, Partidul Social Democrat își dorește ca România să își crească profilul de actor regional relevant. O prezență mai consistentă în Republica Moldova, în Ucraina și în zona Balcanilor de Vest pot asigura noi oportunități de dezvoltare pentru România și regiunea sa; dar, mai ales, ne pot permite să dezvoltăm o acțiune mai coerentă în apărarea tradițiilor, valorilor și dreptului la educație în limba maternă a comunităților de români care trăiesc în regiune. Dreapta s-a folosit electoral de diaspora, desființarea Ministerului Românilor de Pretutindeni creat de Partidul Social Democrat ilustrând atitudinea lor cinică. Este timpul ca stânga românească să lanseze un nou proiect pentru sprijinirea românilor de pretutindeni în deplin acord cu valorile și cutumele europene în materie.

O țară dezvoltată echilibrat trebuie să își protejeze cetățenii indiferent unde trăiesc, în țară sau străinătate, indiferent de regiune sau de diferențele care îi caracterizează. De aceea, Partidul Social Democrat își propune să fie forța politică a unității naționale. Vom milita pentru o dezvoltare echilibrată care reduce decalajele de dezvoltare între regiuni, dar și inegalitățile între persoane. Avem nevoie de o Românie conectată de la Nord la Sud și de la Est la Vest, de o țară în care diversitatea devine o forță creatoare pentru dezvoltarea societății.

Partidul Social Democrat propune o nouă strategie de dezvoltare a României cu scopul de a genera o viziune integrată asupra etapelor ce trebuie urmate pentru a clădi societatea pe care românii și-o doresc. Vom promova o modernizare a statului și a administrației publice, locale și centrale, inclusiv a cadrului legislativ care reglementează acest domeniu, cu scopul de a crește calitatea serviciilor publice și de a reda încrederea în instituțiile democratice. Informatizarea sistemului public, transparentizarea deciziilor și reforma administrativă reprezintă elemente centrale pentru un astfel de demers, esențial pentru creșterea capacității administrative a României.

Partidul Social Democrat a jucat un rol central în definirea Constituției României și propune astăzi relansarea dezbaterilor pentru construcția unei noi Constituții adaptate la realitățile sociale și politice care definesc lumea de astăzi.

Orice viziune trebuie gândită pe termen lung. Trebuie să luăm în considerare noile realități. Schimbările climatice ne afectează viața, performanțele agricole, sănătatea și mediul în care locuim. Avem nevoie de orașe mai curate, de o economie circulară performantă, de reciclarea deșeurilor, de noi resurse de energie regenerabilă, de noi zone verzi și de protejarea pădurilor și resurselor noastre. Partidul Social Democrat dorește să devină principalul partid verde din România. Intenția noastră este să ieșim din zona de retorică și să acționăm coerent pentru protejarea mediului în care trăim. Noi, cei de stânga, credem că forța exemplului este mai convingătoare decât puterea constrângerii impusă abuziv de dreapta politică. De aceea, avem nevoie de o tranziție echitabilă pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă de noile transformări. Acest proces trebuie realizat pentru și împreună cu oamenii, nu în interesul marilor deținători de capital.

Această schimbare de paradigmă politică nu poate fi realizată fără o integrare a obiectivelor noastre într-o logică europeană și internațională. România trebuie să devină o voce puternică la nivel extern pe subiectele de interes pentru români. Partidul Social Democrat este cel mai pro-european partid din România și își dorește o Europă socială, o Uniune Europeană echitabilă și coezivă. Este timpul să trecem peste ezitările primilor ani de apartenență la nivel european, pentru a lansa noi inițiative cu scopul de a întări proiectul european. În același timp, social democrații români au pus mereu pe primul loc siguranța românilor, susținând creșterea profilului României la nivelul NATO, dar și dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite. Apartenența la clubul țărilor democratice din zona euro-atlantică înseamnă multe responsabilități, dar și nevoia de a acționa coerent și cu demnitate pentru a câștiga respectul partenerilor săi și a susține interesele României.

De aceea, Partidul Social Democrat va pleda pentru o abordare responsabilă a fenomenului globalizării. Avem nevoie de o acțiune comună pentru rezolvarea problemelor globale, dar și de mecanisme care să asigure protejarea intereselor naționale. Un aspect important asupra căruia România trebuie să acționeze mai mult este protejarea capitalului românesc pentru a face față concurenței neloiale și a asigura accesul echitabil la finanțare. Agricultura românească performantă și industria cu valoare adăugată importantă au nevoie de un sistem de protecție adecvat și modern pe măsura potențialului pe care aceste două sectoare le au pentru economia națională. Acordurile comerciale internaționale trebuie să prevadă mecanisme de control democratic și sisteme de protecție a standardelor sociale și de calitate existente la nivel european.Toate aceste elemente de direcție politică nu pot fi însă realizate fără a conștientiza nevoia ca Partidul Social Democrat să se modernizeze. Am trecut prin momente dificile, dar cel mai important este că am reușit împreună să învățăm din greșeli pentru a putea relansa stânga românească. Vă propunem în acest sens un nou proiect politic pentru Partidul Social Democrat. O viziune de stânga pentru România de mâine. O direcție de acțiune care poate conduce Partidul Social Democrat spre victorie la următoarele alegeri locale și parlamentare. Ne păstrăm identitatea social democrată, ne revendicăm istoria de 127 de ani și înțelegem pentru prima dată că este timpul să venim cu soluții la noile provocări sociale și democratice pe care le are România în perioada următoare. Nimeni nu va mai fi lăsat în urmă. Partidul Social Democrat se va preocupa mai mult de aleșii săi locali și parlamentari, de membrii, simpatizanții și susținătorii săi și se va deschide către noi categorii sociale, către intelectuali, către mediul economic și sindical, către societatea civilă pentru a construi o nouă viziune pentru dezvoltarea sustenabilă a României. A trecut perioada liderilor providențiali, este timpul unei acțiuni colective, serioase, profesioniste și aplicate pe problemele care erodează șansa României în a-și atinge adevăratul potențial. Împreună, vom face din Partidul Social Democrat o formațiune politică modernă și responsabilă.